VHF

Kustväderutsändningar från Stockholmradio

Stockholmradio är en modern kustradiostation med serviceinriktade medarbetare. Vi svarar på anrop och servar sjöfarten, dygnet runt, året om. 

Under perioden maj - september får du via VHF-radion, 3 gånger per dygn, tillgång till aktuella kustväderprognoser på svenska. Det ger extra trygghet även när du p.g.a. svag mobiltäckning via GSM, 3G eller 4G längre ut från land, inte har åtkomst till väder i appar och webbsidor. 

Vi ser fram emot ditt test-anrop!

Att vara utrustad med en VHF är en viktig trygghet ombord. Genom att göra ett testanrop till Stockholmradio kan du säkerställa att din radio fungerar som den ska. Här nedan tipsar vi om hur du på bästa sätt stämmer av att din VHF fungerar inför premiärturen i vår.

Om man inte använder sin VHF året om är det är lätt att känna sig ringrostig. Läs mer om hur det kan låta när man gör ett testanrop.

Nya VHF-basstationer längs kusten

 

Som en del i pågående arbete med uppgradering av det svenska kustradiosystemet, kommer under våren samtliga 57 basstationer längs kusten att förses med modernare VHF-transceivers.

 

VHF TILL SJÖSS: Ny SRC-lärobok 2014

Stockholmradio har glädjen att presentera en ny VHF-lärobok 2014:

VHF TILL SJÖSS, Lärobok för SRC (Short Range Certificate)
författad av Nina Nordström i samarbete med Stockholmradio.

Boken är både en lärobok och handbok i VHF-radiokommunikation. Den beskriver bl.a. nödtrafik, GMDSS-systemets delar, lämplig antennplacering samt hur du gör ett enkelt VHF-anrop. Boken är överskådligt uppbyggd i tre delar; en kunskapsdel som uppfyller kraven för SRC, en fördjupningsdel samt en del med övningsfrågor.

VHF lika självklar som flytväst för Patrik

För Patrik Lindkvist i Karlshamn är VHF en lika självklar utrustning till sjöss som flytväst och sjökort. God kommunikation är helt enkelt en del i säkerhetsarbetet.

Inte utan min VHF

I drygt fyra år har Otto Linander bott på sin tolv meters segelbåt och seglat längs kusterna i Sverige, Danmark, Norge och Åland. En av de saker han inte kan tänka sig att vara utan ombord är VHF:en. Sedan han kastade loss från livet på land har Otto också varit abonnent hos Stockholmradio. Något han inte ångrar.

200 000 fritidsbåtar saknar nödradio

Vad gör du i ett nödläge på sjön om mobilen laddat ur eller saknar täckning? Jo, då önskar du nog att du hade haft en VHF. Med VHF är du alltid nåbar även där mobilnätet sviker, och kan direktanropa Sjö- och flygräddningscentralen eller andra fartyg vid behov. Ändå är det närmare 200 000 svenska fritidsbåtar som saknar nödradio i form av VHF.

Köp VHF eller AIS

AIS transponder eller -mottagare

Tillsammans med vår leverantör True Heading har vi glädjen att kunna erbjuda marknadens mest sålda AIS Transponder AIS CTRX CARBON och tillhörande GPS antenn och VHF splitter. 
Eller bara AIS RX CARBON för endast mottagning - välj själv.
CTRX Carbon AIS-transponderRX Carbon

Säsongsstart för kustväderutsändningarna

Den 1 maj är det säsongsstart för kustväderutsändningarna.

Stockholmradio sänder i samarbete med Sjösäkerhetsrådet och SMHI kustväderutsändningarna på VHF för hela den svenska kusten, Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren under perioden 1 maj-30 september.

Direktkontakt med gästhamnen via VHF

Promarina vässar sitt utbud av servicetjänster. Från och med i sommar kommer alla Promarinas gästhamnar att ha VHF-stationer.

Det innebär att alla båtägare med VHF kan ha direktkontakt med gästhamnen, till exempel för att redan på morgonen kolla av läget och boka båtplats till kvällen, även om man befinner sig ute till havs.

Prenumerera på innehåll